A hajhullás bizonyos szinten normálisnak is mondható, évszakváltáskor azonban mindig fokozottan jelentkezik. Ennek több oka is lehetséges, összegyűjtöttük a legtipikusabb okokat.

A hajhagymák nagyon érzékenyek a tápanyaghiányra, márpedig télen nem mindig tudjuk megadni szervezetünknek, amire szüksége van. Télen kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, ami vitamin és ásványi anyag hiányhoz vezet. Márciusra szervezetünk tartalékai végképp kimerülőben vannak.  Pont ezért kell vigyázni a tavaszi fogyókúrákra is.  A kimerült szervezetet  sokszor nehezen viseli az újabb megpróbáltatást, és a drasztikus fogyókúrára is hajhullással reagál. , és hiányuk szinte azonnal megmutatkozik a haj állapotán is: fénytelen, fakó, töredezett lesz, és sokkal jobban hullik, mint szokott. Változatos étrenddel és a megfelelő nyomelemek, vitaminok pótlásával azonban pár hét alatt helyre áll a normális állapot.

Télen még kevesebb folyadékot fogyasztunk, mint nyáron. Általában a hidegben kevésbé érezzük a szomjúságot, pedig a nem elegendő folyadékfogyasztás nemcsak a bőrünkön, de a hajunkon is meglátszik. Egyrészt a méreganyagok is felhalmozódnak a szervezetünkben, másrészt vízhiányossá válik a bőr és – a fejbőr is. Napi 2-2,5 liter folyadékot fogyassz el, akár víz, akár gyógytea formájában!

Igen-igen, a csapból is ez folyik…Lehet, hogy közhely, de sajnos akkor is a stressz az egyik leggyakoribb oka a hajhullásnak.  Télen a mindennapi feszültséghez, az unalmas szürke, hideg hétköznapok egyhangúságához hozzájárul még az is, hogy télen jellemzően kevesebbet is mozgunk, hiszen kinek van kedve kimozdulni?! (személyes megjegyzés..) 🙂  Így még kevésbé tudjuk levezetni a mindennapokkal járó feszültséget is. A hajunk viszont nagyon érzékeny a pszichés problémákra: a stressz, az alvászavarok, a depresszió mind hajhulláshoz vezethetnek. Viszont végre itt a tavasz, így sétálj, fuss, túrázz, vagy csinálj bármit, amivel kicsit átmozgatod magad, és lehetőleg a szabad levegőn!

Viccesen hangzik, pedig nem az! A sapka kitűnően véd a hideg ellen, de gátolja a fejbőr szabad légzését,  a méregtelenítést, és segíti a különböző baktériumok, gombák elszaporodását. Pont úgy, mint az állandóan hordott, túl szoros lófarok! 😉 Nem véletlen, hogy télen alakul ki a legtöbb embernél pikkelysömör és korpa is a fejbőrön is. A haj ráadásul nehezebben kezelhetővé, zsírosabbá, fénytelenné válhat a sok sapka hordástól, amelyből regenerálódni a hajunknak időre van szüksége!

 

Az évszakváltás során mindig gyakoribb a vírusok terjedése, a tél és tavasz fordulóján az influenza, de mindennaposak az egyéb spontán megfázások is. Maga a szervezetben lévő gyulladás is okozhatja a hajhullást, de a legjobban az ellene szedett rengeteg gyógyszer, és főleg az antibiotikumok okozzák a problémát. Az antibiotikum nemcsak a bélflórát boríthatja fel, hanem hajhulláshoz is vezethet.

Ősszel és télen a nem megfelelő táplálkozás, folyadékfogyasztás, és a kinti-benti hőmérséklet közti különbség, a benti száraz levegő miatt sokkal jellemzőbb a száraz bőr, mint egyébként. A tavaszi, szeszélyes időjárás pedig szintén nem kedvez ennek a jelenségnek. A száraz bőr pedig a fejbőrön ugyanúgy jelentkezik, mint a test többi részén…

 

Ugye mindenki hallotta már az anyukájától ezerszer, hogy – szárítsd meg jól a hajad, mert megfázik a fejed-. Sokszor legyintettünk rá, hogy persze, pedig egyáltalán nem mondtak butaságot! A hajhullás egyik leggyakoribb oka a lokális gyulladás, amit a legegyszerűbb úgy összeszedni, ha a fejbőr megfázik. Ahogy tavasszal megérkeznek az első napsugarak, hajlamosak vagyunk elhinni, hogy már itt a jó idő, ősszel pedig még nem hisszük el, hogy elmúlt a meleg nyár, így nem szentelünk elég időt a haj megfelelő megszárítására, akár otthonról rohanva, akár uszodából elindulva. Pedig a legkisebb vizes folt is segíti a hűvös tavaszi napokon a fejbőr gyulladásos, megfázásos megbetegedéseit. Így  szánj elég időt a hajszárításra is, pont, ahogy Anyukád javasolta! 🙂

 

Nagyon gyakori jelenség, hogy a pikkelysömörös, vagy  korpás fejbőr problémák hajhullással párosulnak.  Mivel tavasszal gyakran fellángolnak ezek a bőrproblémák, a fejbőr gyulladása, és a lerakódások, plakk-képződések miatt a fejbőr nem tud megfelelően lélegezni,  a fejbőr vérkeringése sem működik tökéletesen, így a hajhagymák sem tudnak egészségesen működni, amely hajhulláshoz vezethet.

 

#PhytoTipp: Ha hajhullást észlelsz, érdemes orvoshoz fordulnod egy egyszerű kontroll vizsgálat érdekében, hiszen a hajhullás hátterében a fent említett okok mellett kóros elváltozás is állhat, és egy vérvétel is könnyen felfedheti a lappangó problémát!

Gyors és hatékony megoldások hajhullás ellen

______________________________________________________________________________________

A két legfontosabb dolog:

  • esetleges gyulladás esetén a gyulladás mihamarabbi csökkentése

  • a fejbőr vér -, és nyirokkeringése helyre álljon, hiszen a hajhagymák csak így tudnak gyorsan regenerálódni.

A sampon mellett az sem mindegy, hogy milyen pakolást, balzsamot, vagy hajvégápoló olajat használsz!

A túlzásba vitt kemikáliák szintén csak ártanak a haj szerkezetének, és nyilván a hajhulláson sem segítenek pozitív irányban! Éppen ezért inkább olyat válassz, amely gyógyhatásával inkább segít a hajhulláson is!

PhytoTipp, ami nekünk is bevált

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján (saját és a vásárlóink visszajelzései alapján) összeállítottunk két csomagot, amely  a leghatékonyabbaknak bizonyult a hajhullás ellen. Ráadásul, csomagban mindig olcsóbb! 😉